fredag den 20. maj 2016

Begravelsen

 
Der var to ting ved begravelsen som jeg var rigtig spændt på...kistepynten og præstens tale.
 
Her er så begyndelsen til kistepynten godt nok i et dumt modlys.
Jeg havde aftalt med vores dygtige blomsterhandler at det skulle laves fortrinsvis af blomster fra haven og omegnen. Her er æblegrene fra de to gamle æbletræer som står udenfor kirkegården ganske få meter fra Niels' grav, kaprifolieranker og Liljekonvaller fra mindelunden, Løjtnantshjerter, Storkonvaller, Duftkonvaller og en som jeg kalder Stjernekonval fra haven.
 
Inden jeg kunne få min nysgerrighed stillet skulle jeg have lavet alt det praktiske der hjemme og gået en lang tur med hundene. Da jeg så var klar til et bad kunne jeg høre på hundene at der kom nogen.
Det var så bedemanden/damen som kom for at sige at de havde stillet Niels' kiste i kirken og at han havde opført sig pænt mens han stod i kapellet i Ikast. Ja for at sige sådan skal man vist som bedemand kende sin 'kunde' godt...både den afdøde og den pårørende. Nu var tonen ligesom lagt til den begravelse jeg havde håbet på. Vi tog os en hurtig havevandring og jeg nåede da også et bad.
Det morer mig da lidt at en eller anden som skulle på kirkegården var blevet ret så bekymret og havde spurgt graveren hvad der skete for nu hold rustvognen igen nede hos Rita.
 
Her er så resultatet hvor der er tilføjet hvide Roser og lidt blåt.

Her fra en anden vinkel.
 
Her en af de to dekorationer som stod på trappen.

De små buketter på bænkerækkerne.
 
Min 'krans' til Niels som altså var et hjerte lavet på en bund af troldhasselgrene.
Niels brød sig ikke så meget om bånd, så det var der ikke på.
 
Alt sammen holdt i samme stil og lavet til dels af alt det jeg havde plukket.
 
Nu håber jeg ikke nogen finder det anstødeligt at vise kisten i graven men bemærk lige hvad der ligger til højre for den forreste hvide rose.
Præsten startede nemlig sin tale med at takke Niels for mange års godt naboskab og sagde at i stedet for en blomst havde han købt en pakke tobak. Vi har jo også masser af blomster her hjemme og som præsten også fik med har Niels altid sagt at jeg må have alle de blomster jeg vil bare der ikke er blomster i hans seng. Han fik også fortalt at når Niels havde et udbrud af podegra sagde han altid at så længe man kan ligge på sofaen uden stok er det ikke så galt. Det blev den humoristiske og meget personlige tale som jeg havde bedt om. Midt i talen fik Niels endnu engang spillet himmelhunden og det var jo også med til at gøre det til en 'fest' som Niels garanteret ville have ønsket.
 
Vores kirke er udstyret med et moderne anlæg med skærme hvor man kan vise salmenumre, tekster og også dette smukke billede som vores præst havde googlet sig frem til. Jeg havde jo telefonen slukket for ellers havde jeg sikkert taget et billede af skærmen.
Skrev så til præsten her til morgen og spurgte hvem der havde lavet det og om det var muligt at jeg kunne få det og her er det så.
 
 
På vores kirkegård er der ned mod os på en stor plæne lavet sådan nogle firkanter med et træ i midten og så er der plads til to kister på hver af de fire sider. Selve kisten er sænket ned i græsset og så er der plads til en sten i bedet og foran stenen er der plads til lidt blomster og buketter. På 'vores' firkant er der plantet en Tyrkisk Hassel og 4 lilla småblomstrede Rododendron som jo stod i fuldt flor.
 

Lidt tættere på af alle de smukke blomster.
 
På vores kirkegård bliver de små buketter fra bænkerækkerne lagt ud og formet som et kors.
 
Alt i alt en rigtig smuk begravelse hele vejen igennem i Niels' ånd.
Niels' brødre havde vel nærmest lånt mit hus så de kunne få en kop kaffe og få snakket med nogen af deres fætre og kusiner som var mødt op. Jeg er ikke ret god til mange mennesker og da slet ikke på så lidt plads. Efter begravelsen gik jeg først op i kirken, hvor jeg faldt i snakke med en flok af dem Niels har arbejdet sammen med. Blomsterne nåede jeg også at få studeret lidt nærmere før jeg gik hjem. Snuppede lige en bolle før jeg sammen med en veninde gik en tur med hundene som bestemt ikke var tilfredse med at de ikke havde været med. Vi lukkede hundene ind igen og gik så op og snakkede lidt med graveren som var ved at være færdig med at pynte graven.
 
Tak til alle som gjorde dagen til en 'festdag' for Niels og mig.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


27 kommentarer:

 1. Det var da en smuk begravelse som Niels fik. Blomsterhandleren er sandelig dygtig. Og hvor var det godt at præsten forstod at holde en personlig tale der var i stil med Niels' humor. jeg forstår godt at du ikke havde behov for alle de mennesker i dit hus men det er jo forskelligt hvordan man tackler sådan en tid. Og det var da så fint at Niels' brødre kunne låne dit hus til at få snakket med familie og venner.
  Nu er en stor opgave klaret. Så nu håber jeg at du kan få lidt ro til at komme oven på og samle kræfter i din have sammen med dine trofaste vovser
  De kærligste hilsner Vibeke

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Vibeke for dine søde ord. Trods det at det var en begravelse tror jeg at jeg vil have mange gode minder fra den dag.

   Slet
 2. En begravelse lige i jeres ånd og hvor alt var gennemtænkt og gennemført til mindste detalje.
  Sikke smukke blomster og sikke en smuk ide med at samle de små buketter til et kors. Det har jeg aldrig set før. Men ser meget gennemført ud.

  Masser af varme tanker til dig Rita
  Charlotte

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Charlotte...ja det var helt i Niels' ånd og det var rigtig højtideligt samtidig med de lidt muntre kommentarer.

   Slet
 3. Det lyder som en begravelse ligesom I havde ønsket jer, dejligt at der blev taget hensyn til jeres ønsker.
  En god præst der sørgede for, at Niels fik tobak med sig, og smuk pyntet kiste.
  Nu kan du komme videre med dit liv og gå og summe lidt over det hele i din skønne have sammen med to søde hunde.
  Varme hilsener
  Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Lisbeth. Ja han er alles præst og er med på lidt af hvert.
   Ja godt jeg har haven og hundene og Niels ønskede jo også at jeg bare skulle komme videre der hvor jeg slap med at holde haven åben og sælge planter...nu skal der i første omgang lige luges lidt ukrudt.

   Slet
 4. Det lyder til det var en rigtig god begravelse ! Rita, det er heldigvis så naturligt og rigtigt for dig at vise billeder af kisten, også i graven, det er godt du gør det! Personligt finder jeg det også helt naturligt. Det er da en herlig præst I har der!
  Knus Jytte

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Jytte...ja det er en god præst som er med på lidt af hvert og mestrer at holde en god tale for både høj og lav og som folk nu ønsker det. For mig er det naturligt at vise billeder af kisten og håber da ikke at nogen finder det upassende, men sådan er vi jo så forskellige.

   Slet
 5. Et lille pip herfra om hvor utroligt SMUKT det hele ser ud, og godt at høre det hele blev nøjagtig som i ønskede det.
  Gode tanker til dig nu og fremover.
  Kram Anette og klø bag ørerne til hundene

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Anette. Klø bag ørerne er hermed givet videre...ikke så svært når jeg sidder med en hund på hver side, og er sørme glad for at de er her. Ellers var her godt nok stille og tomt.

   Slet
 6. Kæreste Rita.
  Dejligt at det blev som I gerne ville have det, alt er jo blevet som det var tænkt og lige i Niels´ånd. Dejligt at det blev du selv skriver en "festdag".
  Nu kan du få mulighed for at samle dig, summe i haven og nyde selskabet af Bamse og Samson, og selvfølgelig besøge Niels, for han er jo lige i nærheden.
  Tak for at du inviterede os den her smukke begravelse og alle billederne er gode og giver en god mening med hvorfor de er med. Gravstedet er utrolig pænt og enkelt, men også smuk.
  Kh
  Kirsten
  Og giv de to herlige hunde et ekstra godbid fra Jack :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for dine søde ord Kirsten. De skal nok få en godbid når de vågner...har en sovende hund på hver side og det føles rigtig godt...lige som minderne fra i går føles gode.

   Slet
 7. Det lyder, som om det blev en smuk oplevelse at sige det sidste farvel - dejligt med en nærværende og personlig præst. Smuk kistepynt og hjerte fra dig - jeg er vild med havepræget. Det er også smukt, at blomsterne er lagt, så man kan se hver enkelt. Ofte bliver de lagt så tæt på graven, at man ikke kan se, hvor den ene holder og den næste begynder. Her kommer hver enkelt dekoration til sin ret. Så fint af dig at låne huset ud - og at du kunne trække dig lidt. Jeg bliver så glad, når den slags hensyn lader sig gøre, for vi er jo alle forskellige og dermed er sorgen og behov for selskab i sorgen forskellig. Det må være dejligt at tænke på, at han er lige på den anden side af hækken, næsten i baghaven.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for dine søde ord. Jo for mig føles det rart at jeg næsten kan kigge over til ham. Det er i al almindelighed at jeg ikke har det godt med at være i en stor flok på alt for lidt plads, så det var dejligt at der var forståelse for at jeg holdt mig i baggrunden.

   Slet
 8. Det er så vigtigt, at det sidste farvel bliver, ligesom man har forestillet sig det og ønsket det, og du beskriver en smuk ceremoni, hvor både bedemand og præst har ramt den helt rigtige tone. Jeg synes, det er herligt, at præsten smed lidt tobak i kisten til Niels :) Det er meget smukke blomsterudsmykninger, du har valgt - enkelt, fint og forårsagtigt. Kan godt forstå, du havde behov for at trække dig lidt bagefter, og dejligt, at det kunne lade sig gøre. Hvor er det bare godt, at du har hundene til at holde dig med selskab, og nu venter haven og den dejligste årstid på dig. Pas godt på dig selv!

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Linda. Ja det var helt i Niels' ånd med tobakken fra præsten. Ja det er godt at hundene er her...ellers ville der godt nok have været stille her.

   Slet
 9. Kære Rita
  Først må jeg kondolere (Jeg er ikke så flittig på bloggen for tiden)
  Hvor er det dog gået hurtig med Niels' sygdom, det er ikke længe siden I var kørende ud til mig...
  Sikke flotte ord du har skrevet i dit sidste indlæg - og sikke en smuk begravelse..
  Det kan ikke blive smukkere og skønnere minde, når det bliver så personligt som du sørgede for det blev....
  Varme tanker og kram
  Susanne

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Susanne, Ja det gik rigtig stærkt til sidst og hvor er jeg glad for at han kun fik 2½ dag i sengen her til allersidst. Begravelsen blev helt sikkert et godt minde og helt som Niels ville have ønsket det.

   Slet
 10. Kære Rita, hvor blevet en smuk begravelse. Og tak fra mig for at du os med, det føles helt naturligt da vi er en del der har fulgt jer gennem den sidste tid i havde sammen.
  Det blev er fantastisk smuk bårebuket blomsterhandleren fik sat sammen og det smukke hjerte fra dig er da så personligt som det kan være.
  Præsten havde forståelse for Niels og det var med en god lun humor han gav en pakke tobak med på rejsen.
  Jeg er så rørt over billedet, med himmelhunden. Sikken en smuk tanke.
  Godt at du nu har hundene, katten og grisene til at holde dig med selskab du må også gerne give dem en nussetur fra mig.
  Masser af tanker og et stort kram fra Linda

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for dine søde ord Linda og hvor er jeg glad for at du synes det er i orden også at tage jer med på den sidste rejse. Jeg blev også rørt da billedet af himmelhunden tonede frem på skærmen for præsten havde virkelig gjort noget ud af det. Jeg skal nok give hundene en knusetur når de vågner. Elsker de her tidlige morgener, hvor jeg sidder i min seng med en hund på den ene side, en kat på den anden og gamle Samson i fodenden.

   Slet
 11. Smukt, enkelt og rørende. Ønsker dig det bedste i den kommende tid og tak fordi du på smukkeste vis afsluttede denne fortælling om din Niels.
  Knus, Ulla

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak skal du have Ulla. Nu begynder et nyt kapitel i mit liv og det føler jeg mig også helt klar til.

   Slet
 12. Hej Rita.Vil også lige kondolere.Og sige at jeg synes du er en sej pige der tager det hele i stiv arm.For sikke en smuk begravelse du har giver din Niels.........og masser af smukke blomster.
  Håber alt det bedste for dig i fremtiden. Mange knus Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak Jette. Har snakket med et par lokale i dag og de mente også at Niels havde fået den begravelse han kunne ønske sig, så det er jeg selvfølgelig glad for at høre.

   Slet
 13. Kære Rita.
  Du er en sej kvinde, at du sådan kan lave så fin en beskrivelse af afskeden med Niels. Godt at høre, at begravelsen blev, lige som I havde ønsket jer. Nu venter der dig et nyt liv, og jeg ønsker for dig, at du lige så stille og i dit eget tempo finder dig godt til rette i det. Jeg håber, vi ses på nogle af sensommerens/efterårets plantemarkeder.
  Knus Lotte

  PS: I disse dage sender jeg dig mange kærlige tanker, mens jeg går og siger "jamen hej der" til alle de skønne ger. phaeum og geum, som jeg byttede med dig :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Lotte. Ja nu skal jeg lige finde mig selv i et helt nyt liv men heldigvis ved jeg at jeg kan blive her og noget af det sidste Niels sagde var da også at jeg skulle komme i gang med haven så hurtigt som muligt.

   Slet
 14. Kære Rita
  Jeg har desværre ikke kunnet følge med i din blog det sidste stykke tid.
  Nu har jeg så fået læst en del af de sidste indlæg. Det gør mig ondt, for dig, at du har mistet din dejlige mand. Men hvor er du dog en stærk og sej kvinde. At du har haft viljen og evnen til selv at passe Niels synes jeg er utroligt smukt og flot. Og det lyder som en helt fantastisk begravelse, med humor og varme. En dejlig præst lyder det også til at være. Hvor er blomsterne smukke, og især det med at bruge de små buketter, til at danne et kors, synes jeg er utroligt smukt.
  Jeg sender varme tanker til dig, og ønsker dig alt det bedste, i tiden der kommer ❤️
  Mange knus Lone
  PS giv vovserne et bette kram også

  SvarSlet