mandag den 18. januar 2016

Opvarmning af det store drivhus

Et par spørgsmål jeg får fra næsten samtlige havegæster er...har du varme på i drivhuset om vinteren og hvordan varmer du det op??
 

Jeg kunne ikke lige finde et sommerbillede af drivhuset, så i må nøjes med et taget her den 9. januar...bare så nye læsere af min blog ved hvad det er for et drivhus jeg snakker om.
Drivhuset er fra Willabgarden og er en model specielt lavet til at skulle bruges hele året.
 
 
Den er lavet af noget kraftigere profiler end et almindeligt drivhus og kan låses, hvilket jo er dejligt når man som os har direkte adgang fra huset og ud i drivhuset. Den var selvfølgelig så heller ikke helt billig...som jeg plejer at sige har den kostet det dobbelte af hvad mine forældre gav for huset og grunden her da de købte det i 1964.


Jeg har valgt akrylplast frem for glas, da det skulle have en bedre isoleringsevne.
Som i kan se bliver sneen liggende på taget selv om der er 8-10 grader inde i huset så det er nede ved soklen at kulden kommer ind. Derfor har vi sat en bane bobleplast hele vejen rundt...det står der også om sommeren for det er ikke til at få taget ned og sat op når der er omkring 400 planter der inde.
 
Opvarmningen sker med to små varmeblæsere. Der er to gange der inde så en på hver gang og en i hver ende, så varmen fra dem lige som mødes på midten.
Den hvide tingest i baggrunden er en termostat som kan stilles til lige det antal grader man vil have.
Min står til 9 grader og så går den i gang når temperaturen er 8 grader og slukker igen ved 10 grader.
Pelargonierne kunne sagtens klare sig med mindre varme men mine Streptocarpus synes jeg overvintrer bedst ved omkring 8-10 grader.
Selvfølgelig koster det noget i strøm men alle hobbies koster penge og det ville være meget dyrere hvis jeg skulle starte op med 400 nye planter hvert år.
 
Der trænger til at blive pillet visne blade af der ude, men som i kan se er der flere Pelargonier i blomst.


Nogle få af Streptocarpuserne blomstrer også stadig.

Det her er en Streptocarpus vildart med bitte små blomster.

En dag som i går hvor solen var fremme var det meget begrænset hvor meget af tiden varmeblæserne kørte selv om der var dagsfrost og allerede sidst i februar har solen så meget magt at vi kan begynde at udnytte varmen den anden vej, så vi om dagen kan lukke for varmen i gangen.
Vi lukker jo nok for varmen en måneds tid før andre for i den anden ende af huset er der en havestue som afgiver varme til stuen og på det tidspunkt kan drivhuset varme både gang, badeværelse og køkkenet op...er der en kold aften smider vi et par pinde i brændeovnen.
 
Tiden løber og jeg tror der er nogen som gerne vil have noget mad med varmt vand i.
 
 
De små grise var lige ude i den kolde sne lidt i går men de smuttede nu snart ind i deres huler.
 
 
 


 

16 kommentarer:

 1. det er da helt et lille paradis du har der, jeg kan forstille mig at man kan godt kan finde på at sætte sig midt i det hele for en stund for at nyde alle blomsterne og få et energiboost. Et lille skud af sommer. Og ja selvfølgelig koster det at have en hobby, men en hobby er godt for meget, både for øjet men sandelig også for ens sjæl.
  God dag til dig, må til afsted på jobbet.
  Kh.
  Kirsten

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for din hilsen Kirsten og kør nu forsigtigt...her sner det igen. Lige nu er der ingen siddeplads der ude og vi er også utroligt dårlige til at være der ude. Jeg elsker at gå rundt og vande og ordne blomsterne men at sidde stille er ikke min stærke side.

   Slet
 2. En hobby koster penge, sådan er det, og du har en dejlig hobby der. Det har du meget glæde af det drivhus, det ved jeg, mange flotte blomster.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja det er en stor glæde med en hobby og så må vi bare betale det nu koster...det er jo heller ikke gratis når du skal have nye roser ;o))

   Slet
 3. Åh hvor ser der dejligt ud i dit drivhus med varme, sikke fine blomster, dem længes vi jo lidt efter nu :-)
  Håber på det bedste for gemalen, godt han er i gode hænder og der bliver handlet hurtigt.

  Kærlig hilsen Anette

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for dine gode ønsker for gemalen Anette. Ja det er ren fryd at kunne gå en tur i drivhuset og der så stadig er noget i blomst.

   Slet
 4. Hej Rita!
  Efter en skøn ferie skal der lige opdateres rundt omkring:-)Du har et fantastisk drivhus, med en vidunderlig stemning og stor frodighed, og herfra anbefales det på det kraftigste at tage til dig og se hele dit fantastiske paradis, sådan apropos et blogtræf;-) det vil jeg gerne være med til, det kunne være hyggeligt at hilse på dig, selvom vi har hilst en del gange:-) og andre bloggere.
  Ønsker alt det bedste for jer, og at kræften bliver stoppet<3
  Ha en god dag
  Solskindshilsner og stort KRAM fra Anette

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for dine gode ønsker for gemalen. Jeg håber da de får lidt styr på det igen så jeg får overskud til at holde et blogtræf og det kunne være så dejligt hvis du også kunne være med...og tak for dine søde ord om mit drivhus og stedet her.

   Slet
 5. Hej Rita.Tak for dejlige billeder af dit drivhus.Det har jeg ikke set før.
  Det må være dejligt at have sådan et sted til alle sin planter.
  Er selv lidt bekymret for mine pelargonier det står i udestuen med noget fiberdug over.
  For den er ikke opvarmet.
  God aften til dig Knus Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja men så var det da godt jeg fik lavet et indlæg om drivhuset og jo du kan tro jeg nyder at have et sted at have mine planter om vinteren...ja en stor del af dem er der nu også om sommeren.

   Slet
 6. Det ser godt ud i drivhuset. Klipper du dine perlagonier ned her til vinter eller venter du til foråret.? Vi varmer jo også op i bobledrivhuset og vi sad faktisk lige og snakkede om, at vi har brugt mindre strøm sidste år, end vi plejer, så helt galt kan det jo ikke være.
  Hils Niels fra os.
  Mvh Lene

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg klipper først mine Pelargonier ned her først i marts tror jeg det som regel er.
   Du må også hilse gemalen.

   Slet
 7. Jeg bemærkede godt dit drivhus, da jeg så din dejlige have og tænkte, at det måtte være rigtig velegnet til opbevaring af planter om vinteren. Det koster at have en hobby, men så skal man bare tænke på, hvor meget glæde man får ud af det - det gør jeg, når jeg bliver lidt for vild :) Hvor må det være skønt med blomstrende pelargonier og Streptocarpus lige nu i vintervejret. Uh, det må være koldt for de små grise - godt, de kan komme ind i deres huler!

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja hobby koster lidt om det er planter, golf, jagt eller andet men bare man hygger sig med det synes jeg ikke det gør noget. Grisene er også bare lige ude 10-15 minutter og kun hvis det ikke blæser.

   Slet
 8. Hold da helt op Rita.... du har jo sommer i drivhuset..... det er simpelthen for vildt. Sikke frodigt.
  Man kan kun blive i godt humør af at gå en tur der ude.
  Sikke søde grise. Helt fantastisk. De er altså så lækker og så sorte. Jeg ville hygge mig med sådan nogle søde væsner.

  Rigtig dejlig dag
  Charlotte

  SvarSlet
  Svar
  1. Jo det er dejligt med lidt blomster i drivhuset selv om der er hvidt og koldt udenfor.

   Slet